Bijzondere verhalen over bijzondere Slangenburgers


Het boek Heerlijk in de Slangenburg portretteert bijzondere Slangenburgers in 19 reportages. Allemaal hebben ze ‘iets’ met voedsel. De één is boer, de ander heeft een wijngaard en de volgende teelt groenten voor de voedselbank. Allemaal zijn ze ontzettend trots op hun streek.

Deel 1: Rondom het kasteel

Deel 2: Op de boerderij

Deel 3: Tussen de weilanden

Deel 4: Gastvrij Slangenburg

Rondom het kasteel

Ans Helmink is kasteel-kokkin van Slangenburg. Al jarenlang verwent ze gasten met haar heerlijke gerechten.

Falco Janssen heeft een zorgboerderij bij de Abdij. Met zijn werkploeg teelt hij groenten voor de voedselbank

Leo Luttikholt is molenaar op de Benninkmolen. Hij maalt graan, verkoopt bakmixen en bakt zijn eigen brood.

Jeroen van Kooten bewoont landgoed De Westhoeve. Sobere Hereford koeien begrazen zijn land.


Op de boerderij


Marty Menkhorst houdt Kemper-kippen. Deze kippen scharrelen vrij in de wei. Daardoor smaken ze extra lekker.

Bas en Els Kruisselbrink van boerderij De Perebolte houden biologische varkens. Hun stal is net een hotel.

Melkveehouder Albert Rikkers heeft ouderwetse roodbonte koeien. Hij boert bijna zonder moderne technieken.

Marcel Mebelder is behalve boer ook imker, net als zijn vader en opa vroeger.


Tussen de weilanden

Herman en Riekie Wisseling zijn dol op fruit en op ‘volk op het erf’. Iedereen mag fruit plukken bij De Fruitschuur.

Janneke en Thea en hun mannen beheren plukmoestuin De Kruudhof. Hier kan je groenten oogsten zonder zelf te wieden.

Monique van Det houdt haar vaders nalatenschap in ere. Zij kookt eigentijds uit zijn beroemde kookboek ‘Potdeurmekare’.

Niek Goederond stookt drank en likeuren van Slangenburgs fruit.

Juf Carin leert de kinderen van School IJzevoorde groenten telen. Thuis heeft ze ook een moestuin.

Dick en Dinie Hukker van wijngaard de Oogsthoek verruilden koeien voor wijnstokken.

Hannie Navis verkoopt jam en chutneys vanuit haar Jamhalte. Met haar broer Gerrit Schieven koestert ze oude fruitrassen.


Gastvrij Slangenburg

Christien en Jan Nuboer hebben een prachtige B&B in de Slangenburg. Gasten krijgen streekgerechten als ontbijt.

Frans van Berlo is pannenkoekenbakker bij Het Onland. Hij bakt nog de echte Achterhoekse spek hasse pannenkoek.

Gerrie Brunsveld laat fietsers en wandelaars tot rust komen in haar theetuin ‘t Höfken. Al het gebak maakt ze zelf.

Ingrid Knol en Jeroen Dimmendaal brengen de Alpen naar de Slangenburg met hun taverne Edelweiss.

"Van alle verhalen spat de trots om te mogen wonen en werken in dit gebied"



Slangenburgse recepten

Rondom het kasteel

Kasteelkwark

‘Verrot lekkere’ zuurkool

Hartverwarmende courgettesoep

Bennink‘s boomgaardbrood

Hereford Cobbler van de Westhoeve

Op de boerderij

Slangenburgse mosterdkip

Trage karbonades van de bioboer

Zelfgemaakte boter

Honingkoek van de imker

Tussen de weilanden

Bessenplukkerstaart

Snijbiettaart van de Kruudhof

Betula‘s muntsiroop

Stimp-stamp met karnemelkse ‘sause’

Poulet á la Bonne Ronde

Zoetzure courgettes van de juf

Schoolse sperzieboontjes

Wijngaard-risotto met rivierkreeftjes

Kweeperen-gemberchutney van de Jamhalte

Stoofpeertjes met speculaaskruimels

Gastvrij Slangenburg

Pain perdu de Pont8

Pannenkoek ‘Spek hasse’

Slangenburgse scuffins

Edelweiss Älplermagronen



Meer informatie:

Titel: Heerlijk in de Slangenburg. Leven, eten en gastvrijheid op het Achterhoekse platteland

Teksten: Thelma Egberts

Foto’s: Otto Kalkhoven

Vormgeving: Lettie Egberts, Scriptura Westbroek

Uitgave: Uitgeverij Andersom, Wehl

Prijs: €22,50

Omvang:144 pagina's

ISBN/EAN: 978-90-826527-0-3


Heerlijk in de Slangenburg is te koop via deze site en bij diverse Achterhoekse adressen. Bij voorbeeld: Landgoedwinkel Kasteel Slangenburg (Doetinchem); De Fruitschuur (Slangenburg); Boekhandel Raadgeep & Berrevoets (Doetinchem); theethuin . Bestel hier. ‘t Höfken; VVV Doetinchem; boekhandel The Read Shop Express Zelhem;